Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Правоохоронці Сумщини застерігають громадян від необачних угод купівлі-продажу товарів через Інтернет
Опубліковано 08 січня 2020 року о 11:54

Спроба придбати через Всесвітню мережу трактор обернулась для жителя Ямпільського району втратою всіх заощаджень. У поліції за даним фактом відкрили кримінальне провадження, та  закликають громадян не довіряти сумнівним оголошенням.

Цього разу в оману шахраїв потрапив 64-річний житель села Орлівка. Він розповів, що давно шукав нагоду придбати новий трактор, тож періодично переглядав оголошення на різних сайтах. І знайшов. Пропозиція була від приватного підприємця. Заявник подзвонив за вказаним номером. Продавець запевнив, що для відправлення товару необхідно переказати всю суму на його банківську картку. Заявник одразу погодився та надіслав більше 23 тисяч гривен. Ледве отримавши гроші,  продавець перестав виходити на зв'язок. Тут покупець і зрозумів, що став жертвою шахрая.

За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до трьох років.

Правоохоронці радять громадянам бути обачними під час придбання товару через Всесвітню мережу, і подають кілька порад, як уникнути шахрайської пастки:

1. Не варто переказувати гроші наперед. Якщо просять повну передоплату, то, швидше за все, це шахраї. Є різні служби доставки, де можна розрахуватися за товар після його отримання;

2. Якщо ціна на товар занадто занижена (нижча середньостатистичної), то, швидше за все, ви натрапили на шахраїв;

3. За жодних обставин не розголошуйте інформацію стосовно номерів своїх банківських карт на кодів доступу до них;

4. Замовляючи товари чи послуги через офіційні сайти, обов'язково перевірте їх на «фішинг» (тобто чи вони й справді є офіційними, а не створені шахраями для виманювання інформації щодо реквізитів платіжних карток), або веб-ресурс організації, якій користувач довіряє (наприклад, клон інтернет-банку).

Тож будьте уважними, зважуйте всі ризики під час таких угод, і пам‘ятайте – краще заплатити трохи більше і гарантовано отримати свій товар, аніж спокуситися на низьку ціну і в результаті втратити своїх заощадження.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux