Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Зупинимо булінг разом
Опубліковано 24 вересня 2019 року о 12:45

В приміщенні Зарічного районного суду м. Суми відбулася чергова зустріч представників суду, поліції та юстиції з громадськістю на тему: «Булінг: виявити, попередити, протидіяти».

Розпочавши захід, Голова суду Ганна Шелєхова наголосила, що діти є найбільш вразливими членами суспільства. Різні погляди, звички та характер можуть стати причиною загострення стосунків в дитячому середовищі. Саме в так званому перехідному віці активно формуються власна система сприйняття світу, система цінностей та пріоритетів. Діти переймають різні моделі поведінки дорослих, і, на жаль, насильство стає однією з таких моделей. Проблема булінгу в шкільному середовищі стоїть гостро, є актуальною, і потребує свого вирішення.

Отже, булінг - це агресивна поведінка дітей, що призводить до цькування іншої дитини, з метою приниження, залякування та демонстрації сили. Розрізняють кілька видів булінгу: фізичний, психологічний, економічний, сексуальний, а з розвитком мобільних технологій і Інтернету - ще й кібербулінг.

Така форма цькування набирає все більших обертів, оскільки зброєю булера стають соціальні мережі, форуми, чати, мобільні телефони тощо.

Типовими ознаками булінгу (цькування) є: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); наслідком дій є заподіяння психічної або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога.

«У разі, якщо до поліції звертаються громадяни  з заявами про випадки булінгу в навчальному закладі, представники поліції спільно з педагогічним колективом проводять перевірку, - відмітив  інспектор ювенальної превенції Сумського ВП ГУНП в Сумській області Ярослав Христич. -  Перевіряються викладені у заяві факти, збираються докази, проводиться роз’яснювальна робота тощо. За кожним навчальним закладом закріплений працівник ювенальної превенції. До того ж,  поліція приділяє додаткову увагу підліткам, які є злісними порушниками дисципліни в навчальних закладах і можуть бути схильними до насилля у відношенні до інших учасників навчального процесу. З такими дітьми ми спілкуємося у присутності батьків і педагогів, ведемо так званий їх супровід, аби вберегти від вчинення ними більш серйозних правопорушень».

Практичний психолог та соціальний педагог Софія Стеценко розповіла, за якими ознаками можна розпізнати булера та що робити батькам у разі виникнення проблеми. Перш за все, варто самим відверто поговорити з дитиною і озвучити свою позицію неприйняття, та порадитись з кваліфікованим психологом.

Якщо ж раптом ваша дитина стала об’єктом цькування, - теж ні в якому разі не закривайте на це очі. Скажіть, що не звинувачуєте дитину, висловіть свою підтримку і спільно шукайте вихід з ситуації. Бо якщо зволікати – наслідки можуть бути непередбачуваними. Психолог та правоохоронці порадили присутнім дослухатися до своїх дітей, підтримувати їх та допомогати. Булінг – це велика проблема, подолання якої  потребує ретельної та злагодженої роботи батьків, учителів, психологів.

 

Відділ комунікації поліції Сумської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux