Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Застерегти і попередити: дільничні офіцери поліції розповідають населенню про існуючі шахрайські схеми та способи їх уникнення
Опубліковано 18 квітня 2019 року о 13:51

Аби убезпечити громадян від аферистів, правоохоронці, голови квартальних комітетів та співробітники вузлів зв’язку ведуть спільну профілактично-попереджальну роботу, розповідаючи населенню Шосткинщини про існуючі шахрайські схеми.

Під час наради при міському голові, заступник начальника дільничних офіцерів поліції Олександр Сачава розповів присутнім головам квартальних комітетів про найбільш розповсюджені схеми шахрайств та способи їх розпізнавання й уникнення.

За словами Олександра Миколайовича, найбільш розповсюдженим на території обслуговування є так звані «телефонні шахрайства». Зловмисники телефонують громадянам під виглядом банківських працівників та пропонують їм допомогу у розблокування банківських карток або підвищення кредитного ліміту. У ході таких розмов дізнаються від своїх жертв секретну інформацію стосовно фінансових документів і, як наслідок, громадяни залишаються зі спустошеними банківськими рахунками.

Ще одним розповсюдженим видом шахрайства є купівля-продаж товару через Інтернет. Аферисти розміщують на відомих інтернет-ресурсах оголошення про продаж товару по дуже заниженій ціні. Зацікавленим покупцям пропонують перерахувати передоплату за товар чи за його доставку, а коли ті переводять вказані суми – обривають будь-який зв‘язок.

«З початку року поліцейські Шосткинського відділу поліції вже зареєстрували 30 шахрайств на території обслуговування, - розповідає Олександр Сачава. - Серед зловмисників – аферисти, що проводили обмін грошей у літніх людей; телефонні співрозмовники, які видавали себе за співробітників поліції і пропонували відкупити родичів від кримінальної відповідальності; ворожки, які знімали «порчу» тощо. У всіх випадках мова йшла про гроші. Крім зазначених схем, зловмисники заходили до будинків літніх людей під виглядом соцпрацівників чи працівників інших установ, а після їх візиту у громадян зникали гроші та золото. Тому подібні зустрічі викликані необхідністю попередити населення про всі ці шахрайські схеми, які зловмисники широко використовують задля власного збагачення».

Поліцейський зазначив, що такі зустрічі будуть проводитися й надалі. І запевнив, що правоохоронці зроблять все від них залежне, аби попередити населення та запобігти скоєнню майнових злочинів, особливо стосовно людей похилого віку, пенсіонерів, інвалідів чи самотніх людей. Він вручив пам‘ятки-застереження з порадами, як протистояти аферистам.

Крім зазначеної зустрічі, правоохоронці проводять додаткові бесіди з робітниками вузлів зв’язку та залишають в загальнодоступних місцях цих установ листівки та флайєри про методи боротьби з шахраями.  

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux