Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Вибухотехнічна служба поліції – без права на помилку
Опубліковано 08 червня 2020 року о 10:07

Сапер помиляється лише один раз – цей вислів якнайкраще характеризує той ступінь небезпеки, яким супроводжується робота спеціалістів-вибухотехніків  поліції. Саме вони перші виїздять на повідомлення про виявлення чи знаходження вибухових речовин, вибухонебезпечних пристроїв та боєприпасів.

Вибухотехнічному підрозділу ГУНП Сумської  області 8 червня виповнюється 5 років. Проте його історія сягає щонайменше кількох десятиліть, коли в органах внутрішніх справ була створена експертно-криміналістична служба. Серед інших її спеціалісти виконували й такі завдання, як експертні дослідження зброї, вибухових речовин та боєприпасів. У 1995 році, у зв‘язку зі збільшенням кількості злочинів, пов‘язаних з використанням вибухових речовин та пристроїв, гостро постало питання про  створення саме вибухотехнічних підрозділів. На Сумщині такий підрозділ був створений у 1997 році. Тоді ж, пройшовши відповідне стажування на базі ЕКВ УМВС Одеської області, першим в області отримав право проведення експертиз вибухових пристроїв, обставин і механізму вибухів, робіт з пошуку та знешкодження вибухонебезпечних об‘єктів нинішній керівник служби – Олег Євлаш. І відтоді й по цей час він є незмінним керівником вибухотехнічного підрозділу поліції області.

«З плином часу наш підрозділ розвивався, і нині налічує 12 висококваліфікованих спеціалістів, готових у будь-який момент оперативно виїхати на місце виявлення вибухонебезпечних предметів, - говорить Олег Євлаш. – Маємо три спеціальні машини, одна з яких - з підвищеною прохідністю, здатних швидко доправити  групу вибухотехніків, службових собак та спеціальне обладнання в будь-яку точку нашого регіону. Кожен наш співробітник має індивідуально підібране захисне та робоче обладнання, а також повний набір спеціалізованого інструментарію».

За словами керівника служби,  підрозділ не обмежує свою діяльність виявленням, знешкодженням та ліквідацією виявлених зброї, вибухівки та боєприпасів. Зважаючи на непрості умови сьогодення і бойові дії на території держави, його спеціалісти ведуть  широку роз‘яснювальну та профілактичну роботу серед населення. 

У створеному музеї широко представлені кількасот макетів вибухівки, вибухових приладів та пристроїв як промислового виробництва, так і саморобних; мін, гранат, тротилових шашок, гранатометів і багато інших вибухонебезпечних предметів. Школярі та діти – часті гості музею. Поліцейські, розповідаючи про подібного роду «знахідки», наочно показують маленьким відвідувачам речі, що можуть спричинити каліцтво чи смерть,  і застерігають їх від легковажних пустощів з ними. У 2019 році  було проведено більш трьохсот таких занять. І не тільки з дітьми. Спеціалісти-вибухотехніки виїздили з міні-експозиціями свого музею в трудові колективи газопостачальних компаній та аварійних служб, у вищі навчальні та професійно-освітні заклади. Також щомісячно проводять відповідні заняття у кожному територіальному підрозділі поліції, де знаходяться так звані «набори першої необхідності» для тимчасового знешкодження виявлених вибухонебезпечних предметів.

«Ми відпрацьовуємо кожен виклик, кожну інформацію про  загрозу вибухом чи замінування, - говорить Олег Євлаш. – Тільки у минулому році було більше шестисот таких виїздів – як в обласному центрі, так і в населених пунктах області. Тісно співпрацюємо з черговими службами ДСНС, «швидкої допомоги», аварійними службами і т.д. Наше завдання – виявити і знешкодити будь-яку вибухівку, при цьому максимально запобігти руйнуванням та загибелі людей».

Окремою сторінкою історії підрозділу є служба в зоні АТО і ООС. Вибухотехніки Сумщини одні з перших вирушили на Донбас. І робота «в полі» була їх чи не щоденним заняттям.

Працівники служби згадують чисельні випадки, коли доводилось  знешкоджувати надзвичайно хитрі дистанційно керовані пастки, досліджувати заміновані ділянки доріг і мости, вилучати склади з боєприпасами, оглядати полишені членами незаконних збройних формувань будинки та польові споруди. За словами поліцейських, цей досвід і безцінний, і сумний водночас. Адже з кожним боєприпасам, котрий потрапив на мирні території з зони бойових дій, зростає шанс того, що жертвою нещасного випадку чи злочину з застосуванням зброї, стане не просто пересічний житель України, а дитина. На Сумщині вже були зареєстровані нещасні випадки, коли в результаті вибуху серйозні травми отримали малолітні діти.

«Щиро бажаємо всім жителям нашої області і України загалом найголовнішого – мирного неба і безпечного життя, - говорять сумські вибухотехніки. – А ми зробимо все від нас залежне, аби жертв війни та тероризму серед мирного населення було якнайменше - попередимо, застережем, знайдемо і знешкодимо».

Побажаймо і ми нашим колегам у день їх професійного свята міцного здоров‘я, вірного ока, твердої руки,  вдалих виїздів і щасливого повернення додому.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux