Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Великдень нас на свято кличе
Опубліковано 25 квітня 2019 року о 13:59

Про великодні традиції випікання пасок, виготовлення крашанок і писанок, про народні обряди та прикмети.  Страсного тижня дізнавалися правники-першокурсники Сумської філії ХНУВС під час тематичного святкового заходу.

Вишивані рушники та ікони, домоткані доріжки та полотно, рогачі, хлібна лопата, рубелі, гребінки, старі вугільні праски, полив‘яні макітри та прості глиняні глечики,  прикрашений яскравим підзором комин – всі ці речі, розміщені дбайливою рукою в одній з кімнат Сумської філії ХНУВС створюють неймовірно теплу атмосферу світлиці-музею, де зібрано безліч старожитностей та цікавинок як на теренах Сумщини, так і привезених студентами та викладачами з інших регіонів України. Тож недарма саме тут, в оточенні старовинних речей, котрі пам‘ятають руки, голоси і долі  своїх більше ста років тому живших людей, зібрались першокурсники з факультету правознавства на незвичайний, але цікавий і пізнавальний захід «Великдень нас на свято кличе».

Інформаційну складову під керівництвом свого наставника, завідувачки кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХУНС кандидата історичних наук, Надії Демиденко забезпечили самі студенти - ті, хто захоплюється вивченням народних традицій та обрядів Слобожанщини й Полісся.

Альона Охріменко, студентка-першокурсниця, розповіла про способи виготовлення писанок і крашанок, пояснила, коли й чому виникали ті чи інші візерунки, їх зміст і значення у поєднанні з різними кольорами, а також оповіла кілька народних легенд про те, звідки виникла традиція виготовляти та дарувати «червоні» яйця.

Катерина Порічанська розповіла своїм однокурсникам про християнські традиції святкування Великодня, а Аміна Приходько поділилася знаннями  та кількома рецептами випікання  святкових куличів-пасок та супутні цьому дійству обряди. Однак справжньою «родзинкою» заходу стали приготовані за традиційним рецептом пісні пиріжки з маком та вишнями – адже нині все ще триває Великий піст, тож дівчата-організатори знайшли спосіб смачно пригостити слухачів і в той же час витримати одне з правил аскези у відмові від вживання окремих продуктів.

Почесним гостем на зустрічі став протоієрей Володимир  Равлюк. Священик детально розповів про певні події Священної історії та про те, які риси може поєднувати у собі людина, що вважає себе православним християнином і якими принципами має керуватися у своєму життя. Затим він відповів на ряд запитань, що стосувались як великодніх відправ, так і підготовки вірян до Свята свят, і запросив бажаючих до храму Святого Пантелеймона на святкові відправи.

«Сьогодні наші студенти мали можливість доторкнулись до тих джерел, з яких черпали життєві сили їх предки. Знання народних звичаїв та традицій, котрі ми сьогодні збираємо буквально по крупинках, - це одна з тих сторін життя, без якого народ не може вважатися єдиним і залишається просто населенням певної території, - говорить Надія Демиденко. – Ми й надалі будемо проводити  подібні тематичні заходи, аби наші студенти не тільки не забували своє коріння, при умножали духовні цінності і могли передати їм своїм дітям та майбутнім поколінням українцям».

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux