Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Сумах відбулася пресконференція на тему недопущення російської пропаганди в молодіжному середовищі
Опубліковано 16 липня 2024 року о 16:14

У заході взяли участь старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції НПУ Артем Бухтіаров та начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Сумській області Вікторія Кочерга.


Як зазначили правоохоронці, безпека дітей та молоді в умовах війни є пріоритетними завданнями поліції. Поліцейські на постійній основі проводять з дітьми та молоддю роз’яснювальні бесіди щодо особистої безпеки, заняття з мінної безпеки, протидії булінгу, кібербулінгу, протидії фейкам, безпеки в Інтернеті.


Сьогодні основною проблемою є бездоглядність дітей, недостатня увага до них, власне, через зайнятість з боку батьків. Молодь, маючи доступ до інтернет-ресурсів, шукає собі розваг та нових знайомств, і часто натрапляє на вміло розставлені ворогом «пастки» в мережі, коли російські спецслужби створюють інтернет-сторінки нібито від імені однолітків, заводять переписки, розмови в мережі, з’ясовують інтереси, пропонують легкий заробіток дітям за поширення російських наративів в мережі, написів на будівлях та листівок проти України та ЗСУ, пошкодження майна українських військовослужбовців, підпалів автотранспорту, руйнування мереж зв’язку та електромереж, вихваляння і поширення всього російського, тощо.


Правоохоронці нагадали, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким на момент вчинення кримінального правопорушення виповнилося 16 років. В окремих випадках, згідно ст. 22 КК України, діти притягуються до кримінальної відповідальності за такі види злочинів як умисне вбивство, тероризм, розбій, грабіж, сексуальні злочини.


Якщо ж неповнолітній вчинив адміністративне правопорушення до досягнення 16-річного віку, то відповідальність за це, згідно ч. 3 ст. 184 КУпАП (за неналежне виховання своїх дітей), несуть батьки.


Окрему увагу на прес-конференції було присвячено темі кібербулінгу, - сучасній формі агресії, яка набула поширення з появою мобільних телефонів та Інтернету. Будь-які його форми мають на меті нашкодити дитині, принизити її дистанційно. «Зброєю» кібербулера стають соціальні мережі, форуми, чати, мобільні телефони, тощо.


Тож і правоохоронці, і методист навчально-методичного центру психологічної служби КЗ «Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Лариса Кондратенко, порадили батькам більше спілкуватися зі своїми дітьми, цікавитися їхніми вподобаннями, піклуватися про їх безпеку і захист.


Нагадуємо батькам про необхідність звертати увагу на те, в яких месенджерах та соціальних мережах проводить час ваша дитина. Поясніть дітям, що «легких грошей» не буває, і не варто приставати на сумнівні, а часто, відверто злочинні пропозиції заробітку. Зверніть увагу на те, чи не з’явилися у вашої дитини нові, вартісні речі, великі суми грошей, нові гаджети.


У випадку виявлення батьками чи опікунами, що дитина потрапила під вплив ворожих агентів, які намагаються її використати, залучити до скоєння якихось протиправних дій на території України, чи навіть вже залучили, необхідно терміново звернутися за допомогою до поліції.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux