Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Головному управлінні поліції обговорили стан роботи із неповнолітніми
Опубліковано 25 липня 2018 року о 14:46

Робоча зустріч працівників поліції та служби  у справах дітей Сумської ОДА була організована за ініціативою керівника ГУНП області Миколи Лушпієнко. Тема обговорення – робота поліції та органів влади щодо  запобігання  злочинів, скоєних дітьми або стосовно них, робота по встановленню  місця знаходження неповнолітніх.

У  своїй вступній промові до присутніх Микола Лушпієнко акцентував увагу присутніх на актуальність даної теми, особливо враховуючи шокуючий випадок в Білопільському районі.  «Так, нами було прийняте рішення про відкриття додаткового кримінального  провадження за фактом неналежного виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дитини, - зазначив керівник ГУНП. - Приводом для такого рішення стало розслідування події, яка нещодавно відбулась в одному з сіл Білопільського району. Там після побиття батьком померла 4-річна дівчинка. В тому, що сталось, і поліція,  і прокуратура вбачають також і провину співробітників органів та служб, що мають опікуватись захистом прав дитини.  Внаслідок неналежного виконання своїх професійних та службових обов’язків співробітниками органів та служб, які опікуються захистом прав дитини та здійснюють соціальний супровід родини,  було допущено вчинення відносно малолітньої злочину, і, як результат - настання її смерті».

Начальник ювенальної превенції ГУНП в Сумській області Сергій Тарасенко відмітив, що порівняно з минулим роком на території регіону спостерігається зменшення рівня підліткової злочинності: «Проте статистичні дані говорять про те, що є над чим працювати. Протягом 6 місяців 2018 року від кримінальних правопорушень потерпіло 88 дітей , з яких 29 - малолітні, 59 - неповнолітні. До органів поліції області надійшло 105 заяв про самовільне залишення сім’ї та учбових закладів 107  неповнолітніми. З указаної кількості розшукуваних дітей 96 знайдені протягом доби».

На думку начальника ювенальної превенції, сьогодні одним із проблемних питань під час розшуку зниклих дітей є їх подальше влаштування. Адже після поміщення знайдених «мандрівників» до центрів соціально-психологічної реабілітації області  підлітки нерідко знову безперешкодно залишать центри, бо ці заклади не є установами закритого типу і обмежувати вільне пересування дитини без рішення суду ніхто не може.

Присутні на нараді керівники служби у справах дітей Сумської ОДА відзначили, що з метою запобігання скоєння злочинів дітьми та відносно них, а також встановлення місцезнаходження безвісно зниклих дітей, ними налагоджена тісна співпраця та взаємодія із відповідними службами поліції. Так, йде постійний обмін інформацією про дітей, з якими проводиться профілактична робота; дітей, які вчинили адміністративні або кримінальні правопорушення;  тих неповнолітніх, які самовільно залишають домівки, центри соціально-психологічної реабілітації дітей чи інтернатні заклади області. Також службою у справах дітей разом із поліцією проводяться рейди щодо виявлення дітей, які ведуть бродяжницький спосіб життя або займаються жебракуванням; здійснюється відвідування дітей, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах. Спеціалісти служби у справах дітей залучаються під час відпрацювань по виявленню торгівельних закладів, що реалізують неповнолітнім спиртні напої або тютюнові вироби; по виявленню дітей, які перебувають у розважальних закладах у заборонений час без супроводу батьків чи осіб, які  їх заміняють. 

Під час жвавої дискусії учасники наради напрацювали ряд спільних  заходів, спрямованих на роботу із неповнолітніми та запобіганню дитячої бездоглядності та безпритульності. Зокрема, впродовж липня-серпня поточного року заплановано провести додаткове обстеження дітей. Зобов’язати органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські ради відповідними листами негайно  інформувати органи внутрішніх справ про факти недбалого ставлення до дітей та неналежних умов їх проживання. Також прийнято рішення вийти із пропозицією до департаменту освіти і науки СОДА щодо обов’язкового інформування ССД та НПУ про неналежне виконання батьками своїх батьківських обов’язків відносно дітей-вихованців інтернатних закладів, які повертаються у біологічні сім’ї (на вихідні, святкові дні, канікули), а також забезпечити організацію та проведення спільних профілактичних рейдів з метою недопущення скоєння дітьми та відносно них правопорушень. 

Відділ комунікації поліції Сумської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux