Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Сумському та Шосткинському районах шахраї одурили чотирьох громадян, які прагнули отримати грошову допомогу
Опубліковано 21 травня 2024 року о 12:20

Поліція вкотре нагадує людям, що шахраї використовують різні способи для досягнення своєї мети з привласнення чужих грошей. Одна з афер стосується «надання» громадянам України, які постраждали від російської агресії, грошової допомоги.  Зловмисники, видаючи себе за уповноважених це робити, входять в довіру до людей, і, у підсумку, заволодівають їхніми коштами.


Вчора за допомогою до Сумського районного управління поліції  звернулася 52-річна  жителька обласного центру та розповіла, що став жертвою шахраїв. Як виявилося, їй  у месенджері "Viber" надійшло повідомлення з невідомого телефонного номера про можливість отримати грошову допомогу від організації "ЮНІСЕФ". Перейшовши за вказаним посиланням жінка заповнила електронну форму, вказавши в ній свої особисті дані, реквізити банківської карти та дані мобільного додатку свого банку, а згодом виявила, що з її банківської карти були викрадені гроші на суму понад 10 200 гривень. 


71-річному жителю міста Суми на мобільний телефон теж надійшло СМС-повідомлення з текстом "Є-Допомога" з посиланнями на банківські установи. Чоловік перейшов за посиланнями, аби отримати грошову допомогу в сумі 6500 гривень та заповнив електронний бланк, ввівши в нього всю інформацію про себе та конфіденційні дані своєї банківської картки. Через деякий час з ним по телефону зв’язався невідомий, який назвавшись працівником банку повідомив, що шахраї знімають з картки громадянина гроші. Тож картку потрібно заблокувати, а гроші з неї перевести на інший рахунок. Сумчанин довірився шахраю та перерахував 41 000 гривень на «свою нову банківську картку», з якої гроші й зникли.  


У Шостці жертвою шахраїв стали дві жінки 35-ти та 33-х років. Обидві в один день отримали  у месенджері "Viber" в групі з назвою "6-й клас батьки" повідомлення від «Марина Марина» (нібито  мами одного з учнів) «допомога всім українцям, які залишилися в Україні». Перейшовши за посиланням обидві жінки вказали всі реквізити своїх банківських карток та коди підтвердження. Через деякий час одній жінці надійшло повідомлення про списання грошей в сумі 4 762 гривні, а іншій повідомлення про списання з банківського рахунку майже 20 300 гривень.


За  заявами громадян  про злочини у поліції відкрили кримінальні провадження за ч. 4 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Правоохоронці радять громадянам бути уважними, критично сприймати отриману в соціальних мережах інформацію про надання грошової допомоги нібито від держави, ООН, різних гуманітарних місій, організацій та фондів. Погнавшись за примарними грошима, обіцяними невідомо ким на сторінках соціальних мереж та у месенджерах, ви можете з легкістю втратити всі свої заощадження. 


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux