Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Сергій Компанієць: моя любов до собак згодом переросла в професію кінолога
Опубліковано 25 липня 2024 року о 12:00

Старший інспектор кінолог з пошуку зброї та вибухівки кінологічного центру ГУНП в Сумській області капітан поліції Сергій Компанієць працює в кінологічному центрі вже вісім років. Він вважає свою професію важливою і необхідною для країни в умовах війни, тому наполегливо навчається сам та завзято тренує службових собак – Айсу, Нору та Урана.

У родині Сергія собаки були скільки себе й пам’ятає. Це мисливські такси, тож змалечку грався з ними, намагався навчати виконувати прості команди. Поступово любов до собак переросла у професію, - чоловік прийшов на службу до кінологічного центру ГУНП в Сумській області і працює тут вже понад вісім років.

В черговий раз зустрілися ми з 40-річним Сергієм Компанійцем, коли до поліції надійшло повідомлення про бомбу в одній з державних установ у центрі Сум. Кінолог разом з колегами і співробітниками відділу вибухотехнічної служби ГУНП в області прибули на місце події та провели огляд. На щастя нічого небезпечного не виявили.


«На сьогодні я працюю з трьома службовими собаками. Бельгійська вівчарка Айса, наприклад, з’явилася у мене перед повномасштабним вторгненням: взяв її щеням, виховав та навчив працювати за запахом. Дуже ми з нею один до одного прив’язані. Крім неї працюю ще з двома службовими собаками, - лабрадором Норою та німецькою вівчаркою Ураном. Всі собаки добре натреновані і мають певні здобутки у розшуку людей за запаховим слідом (Уран) та зброї і вибухівки (Нора)», - розповідає Сергій.

Якось до кінологів з проханням допомогти розшукати зниклу 85-річну жінку звернулися поліцейські з Лебединщини. Бабусю вони шукали вже третій день, прочесали всі вулиці в селі, перевірили покинуті будинки і споруди, опитали водіїв пасажирського транспорту, проте безрезультатно. А знайшов літню немічну жінку живою, хоча й ослабленою, службовий пес Уран. У яру, серед бур’янів, буквально за двісті метрів від домівки. З’ясувалося, що бабуся дійшла до краю городу, оступилася, скотилася у яр та там і залишилася, не в змозі самостійно вибратись чи покликати на допомогу.


Уже в нинішньому році був випадок, коли Сергій разом зі службово - розшуковим собакою Ураном допомогли розкрити крадіжку з продуктового кіоску на вул. Іллінській в обласному центрі. Злочинець, розбивши скло, проник до середини, скоїв крадіжку грошей, та втік. Уран, взявши слід, привів правоохоронців прямо до дверей квартири в під’їзді будинку де проживав зловмисник. Це лише два епізоди з його роботи, які добре запам’яталися Сергію Компанійцю.


Коли 24 лютого 2022 року військові армії рф перетнули кордон України, а Суми опинилися в оточенні, кінологічний підрозділ у повному складі знаходився в обласному центрі і продовжував нести службу. Співробітники чоловіки заступали чергувати на блокпости, перевіряли автотранспорт з метою виявлення підозрілих осіб та зброї, а жінки зі зброєю охороняли розташування підрозділу.

У цей неспокійний час, під час війни, доводиться багато працювати, бути готовим до виїзду навіть в найвіддаленішу точку області будь-якої хвилини. Трапляється працювати і спільно з військовою службою правопорядку, і спільно з військовослужбовцями на прикордонні.

«Наприклад на Краснопільщині в одному з сіл, у сараї серед дров, нещодавно ми спільно з Норою виявили сховок, у якому зберігався пістолет ТТ з набоями. Хто його туди сховав і навіщо, з’ясовують поліцейські. А у селі на Роменщині, під час перевірки інформації про наявність у людини зброї і боєприпасів, в ході санкціонованого обшуку з використанням службової собаки Нори, було знайдено сховки, у яких і справді виявилися гранати, запали до них, вибухівка, детонатори та вогнепровідні шнури. Під час війни кінологам поліції чи не щоденно доводиться оглядати транспорт, установи, будівлі, інші місця де можуть бути приховані вибухонебезпечні «сюрпризи». Дуже часто доводиться виїздити на неправдиві виклики про мінування навчальних закладів, установ або торговельних центрів. На кожен з таких викликів співробітники кінологічного центру разом зі своїми вихованцями виїжджають як на бойовий та ретельно все перевіряють спільно з фахівцями вибухотехнічної служби. І коли небезпеки не виявляють, тоді працівники та відвідувачі «замінованих» установ і організацій повертаються до звичного розпорядку роботи. Так було і цього ранку», - говорить кінолог Сергій Компанієць.

Та для того, щоб здобути потрібний результат, розшукати за допомогою собаки людину, виявити заборонену або небезпечну річ, з собаками потрібно терпеливо і довго працювати та наполегливо навчатися самим кінологам.


Всі фахівці, які працюють в кінологічному центрі ГУНП в Сумській області тренуються щоденно, відвідують різні тренінги, приймають участь у семінарах, тощо. А у липні 2024 року, капітан поліції Сергій Компанієць, наприклад, за запрошенням Європолу (Європейського поліцейського управління) пройшов навчання за програмою «Пошук вибухових речовин з собаками детекторами» у Фінляндії. З 13 країн Європейського союзу, свою країну представляв один поліцейський кінолог. Від України, честь навчатися і поділитися з закордонними колегами власним досвідом, випала Сергію.

Кінолог поліції Сергій Компанієць та його дружина Анна, яка працює вчителем у одній з міських шкіл, вірять у перемогу України над російським агресором і з оптимізмом дивляться у майбутнє. Та для того, щоб це сталося, треба не складати руки, наполегливо працювати кожному на своєму місці, підтримувати і всіма силами допомагати українській армії.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux