Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поради водіям щодо керування авто у складних погодних умовах
Опубліковано 16 грудня 2019 року о 15:29

Керування автомобілем - досить складний процес навіть в гарну погоду, а якщо на вулицях і дорогах мокре опале листя, туман, дощ або й навіть ожеледиця, то все ускладнюється в декілька разів. Навіть досвідченому водієві зі стажем доводиться нелегко, не кажучи про новачків чи аматорів.

Наприкінці осені – на початку зими погода надзвичайно мінлива, тож вирушаючи в дорогу водій повинен бути готовий до будь-яких її змін. У дощову погоду погіршується не тільки видимість на проїжджій частині, але і зчеплення коліс автомобіля з дорогою, тому будьте уважні і дотримуйтесь швидкісного режиму, щоб уникнути втрати керованості і небезпечного збільшення гальмівного шляху. У таких погодних умовах необхідно вжити заходів щодо зниження швидкості, всі рухи і маневри слід виконувати плавно, а також уникати різких гальмувань.

При перестроювання пам'ятайте, що водії, які рухаються позаду вас на слизькому покритті, можуть відреагувати на ваші дії занадто пізно. Тому перед початком маневру подавайте сигнал трохи раніше, ніж робили це влітку, а збираючись загальмувати, заздалегідь злегка натисніть педаль гальма так, щоб тільки загорілися стоп-сигнали, і тільки через кілька секунд починайте робити уповільнення. Але пам'ятайте, що і ви повинні бути готові до маневру автомобіля, який їде попереду і тримати відповідну дистанцію.

Головною небезпекою при русі автомобіля в тумані є обмежена видимість. В тумані спотворюється відстань до об'єктів на дорозі і дистанція між вами і автомобілем, що йде попереду, здається в півтора-два рази більшою, ніж вона є насправді. Як правило, водії, що стали винуватцями аварій в тумані, вважали, що тримають необхідну дистанцію, не здогадуючись при цьому, що відбувається спотворення відстані. Крім того, відбувається зміна забарвлення променів деяких кольорів, наприклад, жовтий може здатися червонуватим, а зелений - жовтуватим.

Саме тому головною умовою їзди в тумані є значне зниження швидкості. Вміле користування світловими приладами автомобіля допоможе вам впоратися з обмеженою видимістю. Для того, щоб поліпшити обзорність і краще позначити себе на дорозі, включайте «ближнє» світло або протитуманні ліхтарі навіть у денний час. Але ні в якому разі не включайте «дальнє» світло, так як сильний пучок світла відбивається від найдрібніших частинок туману і створює враження "руху в молоці».

Працівники поліції рекомендують:

• при потраплянні у смугу туману необхідно знизити швидкість і збільшити дистанцію;

• вибирати швидкість при поганій видимості треба таку, щоб була можливість вчасно зупинитися;

• у тумані краще уникати зупинок, але якщо виникла необхідність, то знижуйте швидкість плавно, кілька разів, натискаючи на педаль гальма, щоб попередити про свої наміри інших водіїв;

• на дорозі краще уникати зайвих маневрів;

• коли машина потрапляє в туман, на склі починає осідати конденсат, тому перед поїздкою не зайвим буде перевірити роботу склоочисників та під час руху періодично їх включати.

Особливо уважними  водії повинні бути на дорозі у нічний час. Адже, як говорить статистика, в осінньо-зимовий, перехідний період, особливо в темну пору доби та за умов обмеженої видимості значно зростає кількість дорожньо-транспортних аварій.

Керуючи автомобілем в темний час доби, на незнайомих ділянках дороги, навіть на невеликій швидкості, водій не завжди може спрогнозувати стан проїжджої частини. Під впливом вітру, особливо вранці, на окремих ділянках дороги може виникати ожеледиця. Найчастіше вона зустрічається на мостах і заміських трасах. Несподіванкою на дорозі також можуть бути ями, відкриті каналізаційні люки та інші перешкоди, які не ліквідовані своєчасно, чи не обнесені огорожею і червоними ліхтарями. При русі зі світлом фар і при відсутності світильників на дорозі особливо небезпечними бувають ситуації, коли після довгої багатокілометрової прямої зустрічаються закруглення малого радіусу і водій не встигає відреагувати на нову ситуацію. Отже, треба особливо уважно стежити за дорожньою обстановкою і знаками.

Відтак, поліція рекомендує дослухатися вищеперелічених порад, беззаперечно дотримуватися правил дорожнього руху, за будь-яких обставин залишатися обачними та уважними, і щиро бажає завжди щасливо повертатися додому.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux