Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Сумщини радить бути уважними і обережними, аби не стати жертвою шахраїв
Опубліковано 17 липня 2023 року о 11:26

Вчора через власну необережність і довірливість постраждали від невідомих аферистів двоє мешканців  Сумського та Шосткинського районів.


До поліції звернулася 61-річна жителька села Будилка, що на Лебединщині і повідомила, що потрапила на гачок до шахраїв. Як виявилося, заявниця у одній із соціальних мереж знайшла оголошення про матеріальну допомогу від міжнародної організації. В надії отримати грошову допомогу у кілька тисяч гривень, жінка ввела логін та пароль до свого особистого кабінету клієнта банку, після чого з двох її з карток було списано гроші на загальну суму 80 000 гривень. 


У Шосткинському районі, вчора вдень жінка розмістила інформацію на платформі онлайн-оголошень про продаж автозапчастин. Буквально вже за хвилину, їй  у месенджер написав невідомий чоловік, який зацікавився оголошенням. У ході бесіди, потенційний покупець попрохав сформувати йому посилку, після чого, в ході переписки надіслав повідомлення в якому містилось посилання, де заявниця залишила номер своєї банківської карти, дату її випуску, CVV код та підтвердила реєстрацію картки на сайті, що «скинув» невідомий. Вже за кілька хвилин, з двох банківських карток заявниці, були списані гроші у сумі  47 000 гривень. Чоловік, який дуже хотів придбати автозапчастини на зв'язок з жінкою більше не виходив.


Аби убезпечити себе від шахрайства та розпізнати, що вас хочуть одурити, слід завжди пам’ятати, що головною умовою фінансової безпеки – є нерозголошення жодних конфіденційних даних: пін-кодів карт, паролів доступу до рахунку або послуг банку, СVV код картки, термін її дії, номера паспорта, ІПН, SMS з паролями і кодами доступу до послуг банку. Це конфіденційна інформація, і передача її третім особам категорично заборонена. Ніколи не слід розголошувати стороннім особам тексти SMS з паролями і кодами доступу до послуг банку.


Жодним чином не потрібно нікому повідомляти та надсилати власну конфіденційну інформацію.


У випадках купівлі товарів через мережу Інтернет не слід перераховувати грошові кошти наперед.


Не переходьте за сумнівними посиланнями, що надходять на електронну пошту, у вигляді СМС повідомлень чи в месенджерах.


У разі, якщо все ж стали жертвою шахрайства, не гайте часу, телефонуйте до поліції за номером 102.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux