Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Сумщини попереджає громадян про шахрайства та радить з обережністю ставитись до купівель через Інтернет
Опубліковано 26 квітня 2023 року о 10:58

Минулої доби до поліції області надійшло десять повідомлень від громадян, які потерпіли від злочинних дій шахраїв. Зловмисники, аби видурити у своїх жертв гроші, представлялися працівниками банків, «позичали» у них гроші через Телеграм канали, «купували» та «продавали» різні товари.


Вчора до Сумського районного управління поліції звернулася молода сумчанка, та повідомила, що невідома особа, під приводом купівлі у неї годинника на сайті оголошень ОЛХ, надіслала посилання для отримання грошових коштів. Жінка, перейшовши за ним та ввівши необхідну інформацію зі своєї банківської картки втратила гроші в сумі 4651 грн.


Інша 74-річна жителька обласного центру повідомила поліцію, що стала жертвою «банківського шахрайства». З’ясувалося, що ще 20 квітня їй на мобільний телефон зателефонував невідомий чоловік, який представився працівником служби безпеки банку та повідомив, що з її банківською карткою проводять незаконні дії. Дізнавшись у пенсіонерки номер картки та код, який надійшов їй у смс-повідомленні, зловмисник заволодів її грошима в сумі 6000 грн.


Тридцятирічна мешканка міста Суми, дізнавшись на сайті оголошень про продаж необхідного їй у господарстві мотоблоку, здійснила оплату за посиланням у сумі 10 000 гривень, але товар так і не отримала.


Вісім тисяч гривень втратив пенсіонер з Сум, який у соціальній мережі "Фейсбук" знайшов інформацію про отримання грошової допомоги. Перейшовши за посиланням чоловік ввів необхідну інформацію, а через кілька днів виявив списання грошей з двох своїх банківських карток.


Жителька села Глинськ, що на Роменщині, по оголошенню в соціальній мережі хотіла придбати шифер, щоб перекрити дах будинку. З цією метою перерахувала майже вісім тисяч гривень на банківську картку «продавця», але пройшло кілька днів, а товару жінка так і не отримала. Гроші, звісно, їй теж не повернули.


Жителька обласного центру втратила 1125 гривень намагаючись придбати ліки в месенджері "Телеграм". Гроші, у якості передоплати, перерахувала на вказаний рахунок, але товар так і не отримала. Поліція вже встановила, що «продавець» ліків є фігурантом у скоєнні шахрайських дій в Тернопільській області.


У місті Тростянець місцевий житель ще в березні планував придбати собі велосипед через сайт оголошень. З цією метою перерахував на вказаний там банківський рахунок гроші в сумі 14 500 гривень, але товар так досі й не отримав.


Тож, щоб не потрапити на «гачок» шахраїв, поліція дає громадянам такі поради:


- Найперша ознака шахрайського оголошення – занадто низька ціна на виставлений товар. Часто це значить, що продавець або взагалі його не має і сподівається на дзвінок простака, або ж товар неякісний, несправний чи його походження незаконне, і зловмисник намагається позбутися його якнайшвидше, а тому й заявляє невисоку ціну.

- Якщо в розмові продавець наполягає на повній передоплаті – це привід насторожитися, - Вас явно хочуть одурити. Адже немає жодної гарантії в тому, що вже оплачений товар ви отримаєте. Вас по телефону будуть довго «годувати» обіцянками надіслати покупку найближчими днями, а потім шахрай і зовсім вимкне свій телефон.

- Ще один нюанс, який обов’язково повинні знати громадяни при покупці товарів через Інтернет, що навіть фотографія товару чи квитанції про нібито вже відправлений товар не може бути гарантією отримання замовлення. В останній час почастішали випадки, коли шахрай - «продавець» надсилає фотокопію квитанції про відправлену через логістичну компанію покупку, отримує від покупця передоплату, а потім посилку відкликає і забирає її зі складу. Таким чином покупець залишається і без грошей, і без товару. Тож за жодних обставин не перераховуйте авансом гроші за замовлення – краще сплатити трохи дорожче і замовити товар у перевіреному Інтернет-магазині, аніж спокуситися на низьку ціну і врешті залишитися взагалі без грошей.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux