Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Сумщини нагадує громадянам про небезпеку шахрайських дій в мережі Інтернет
Опубліковано 27 травня 2024 року о 11:08

За вихідні дні від злочинних дій шахраїв постраждало дев’ять жителів Сумської області. Поліція нагадує громадянам про обережність під час спілкування з невідомими особами по телефону та в соціальних мережах.


Дві жінки з Краснопілля та одна з Ромен, втратили вісім, вісімнадцять та п’ять тисяч гривень відповідно, після того, як у месенджері «Viber» побачили оголошення «Є-допомога» та перейшли за посиланнями на невідомі сторінки. Тут жінки вказали свої персональні дані, паролі та пін-коди до своїх банківських карток. Після цього з їхніх рахунків були списані грошові кошти.


Ще одній сумчанці, у месенджері "Viber", в одній із груп, надійшло повідомлення про можливість отримання матеріальної допомоги нібито від банку. Зацікавившись цією пропозицією, жінка перейшла за посиланням у вказаному оголошенні на сторонній сайт, де вказала свої секретні банківські дані. Внаслідок такої необачної поведінки з її банківських карток злочинцями були неправомірно зняті гроші в сумі 12000 гривень.


У Конотопському районі, чоловік, плануючи придбати собі мотоблок, знайшов відповідне оголошення про продаж техніки в Інтернеті. Зв’язавшись з «продавцем» по телефону, він кількома переказами переслав йому понад 90 000 гривень, а «продавець», отримавши гроші, перестав виходити на зв'язок. Мотоблок, звісно ж, теж ніхто покупцеві не доставив. 


У Кролевці, невстановлена поки що поліцією особа, під приводом купівлі у місцевої жительки комп’ютера, який жінка продавала на сайті оголошень "OLX", шахрайським шляхом заволоділа грошима  в сумі 81000 гривень з її банківської картки.  Аферист зміг зробити це після того, як жінка у посиланні надісланому їй у месенджері "Telegram", вказала свою секретну банківську інформацію та повідомила йому надіслані їй коди.


За всіма заявами громадян про скоєні стосовно них злочини, у поліції відкрили кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.  Тривають слідчі дії. Правоохоронці ж нагадують громадянам про необхідність бути уважними та виваженими у спілкуванні з невідомими людьми «вживу», по телефону чи в мережі Інтернет, аби не постраждати від шахраїв.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux