Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські закликають громадян недовіряти інформації отриманої від незнайомих телефонних співрозмовників
Опубліковано 14 березня 2020 року о 12:35

За минулу добу від дій аферистів постраждали дві жительки Шосткинщини. В першому випадку жінка надала у телефонній розмові «банкіру» конфіденційну інформацію по своїй банківській картці і втратила майже 4 000 гривень. В іншому випадку - пенсіонерка намагалась порятувати свою доньку від химерної кримінальної відповідальності, надіслав  2 000 гривень.  

В поліцію звернулась 53-річна жителька одного з сіл Шосткинського району. Жінка розповіла, що вдень на її мобільний телефон надійшов дзвінок з незнайомого номеру. Співрозмовник назвався представником банку та розповів їй, що через підозрілі операції її банківську картку заблокували. Для розблокування фінансового документу потрібно назвати йому код, який прийде їй у смс-повідомленні з банку. Жінка виконала умову і за кілька хвилин отримала нове смс-повідомлення, що з її рахунку знято 3 750 гривень.

Ще однією жертвою телефонних аферистів стала 73-річна жителька Шостки. Ввечері на її «домашній» телефон зателефонувала невідома. У слухавці вона почула голос, дуже схожий на голос своєї доньки. Остання прохала про допомогу – розповів, що потрапила у дорожню аварію і через неї водій автомобіля знаходиться у лікарні. За це її можуть ув’язнити. В подальшому слухавку взяв чоловік, який назвався слідчим поліції. Він повідомив переляканій пенсіонерці, що для «залагодження» справи і не притягнення доньки до кримінальної відповідальності потрібно перерахувати 5 000 доларів США на вказаний номер мобільного телефону. Не маючи такої суми, літня жінка домовилась з незнайомцем на 2 000 гривень.

Намагаючись допомогти рідній людині, жителька Шостки пішла до найближчого терміналу самообслуговування та перерахувала кошти. Лише після цього здогадалася зателефонувала доньці, й у розмові дізналась, що з тією все гаразд і до поліції вона не потрапляла.

По даним фактам правоохоронці вирішують питання про відкриття кримінальних проваджень за ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Ведуться пошуки зловмисників.

Поліцейські радять громадянам не довіряти інформації отриманої телефоном від незнайомих людей, ким би вони не називались. Якщо телефонують з банку та пропонують надати номери банківських карток та код з смс-повідомлення – ні в якому разі цього не можна робити, для перевірки наданої інформації радимо скористатись «гарячим» номером фінансової установи, де обслуговуєтесь або ж особисто звернутись до банку.

У випадку вимагання коштів за не притягнення родичів до кримінальної відповідальності перше, що потрібно зробити – залефонувати людині, яка нібито потрапила у біду. І ні в якому разі не перераховувати гроші невідомо кому.

Поліцейські радять звернути увагу на номери телефонів, з яких найчастіше надходять дзвінки від шахраїв: (094) 131-63-91, (094) 128-79-39, (094) 127-16-18, (094) 132-97-85. У всіх випадках використовуються номери одного оператора.  

 Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux