Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Не існує злочинів, на місці події яких зловмисник не залишав би своїх слідів — поліцейський Сумщини Олександр Кушніренко
Опубліковано 14 серпня 2024 року о 16:36

Від результатів роботи спеціаліста-криміналіста залежить доказова база в кримінальних провадженнях. Тому якісний огляд місця злочину, кропітка робота щодо їх виявлення та фіксації - це основна мета в роботі правоохоронців.


Начальник сектору криміналістичного забезпечення слідчого відділу Роменського районного відділу поліції Головного управління в Сумській області Олександр Кушніренко розповідає, що спеціалісти-криміналісти на рівні з оперативниками та слідчими роблять вагомий внесок у розкриття злочинів. Специфіка роботи кожної служби різна, але мета одна. Це вжити необхідних заходів, аби встановити особу зловмисника та в кінцевому результаті притягнути винуватця до відповідальності. А для цього потрібно, щоб кожен виклався на повну та зробив якісно свою роботу.


На кожне повідомлення про злочин, яке надходить на лінію 102, завжди виїжджає слідчо-оперативна група поліції, до складу якої входять й спеціалісти-криміналісти. Працюючи на місці події, фахівці сектору криміналістичного забезпечення першими уважно оглядають його з метою виявлення слідів, які б міг залишити зловмисник, вживають заходів щодо їх фіксації та вилучення. Адже окрім свідків або очевидців події, необхідні ще й неспростовні докази причетності підозрюваного до злочину, які б надалі слугували доказовою базою у кримінальному провадженні. 


Зокрема, криміналісти можуть залучатися до різних слідчих дій як спеціалісти. Із собою вони завжди мають комплект необхідних технічних засобів, які призначені виявлення, фіксації, вилучення та пакування слідової та іншої криміналістично значущої інформації.


Також Олександр Кушніренко розповідає, що має 10 років практичного стажу в роботі. Працювати він розпочинав з посади експерта в секторі з техніко-криміналістичного забезпечення роботи Роменського міськвідділу Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Сумській області. Завдання завжди були однаковими - це збір доказової інформації по різним злочинам. Тоді свою роботу Олександр розпочинав під керівництвом досвідченого спеціаліста Сергія Залевського, який мав на той час понад 20 років досвіду у своїй роботі та був справжнім знавцем своєї справи. Сьогодні Олександр Кушніренко вже сам обіймає посаду начальника та має за плечима великий досвід та неоціненний багаж знань. І вже сам підказує своїм підлеглим, як правильно робити під час проведення  різних слідчих дій.  


З початку року під час виконання своїх професійних обов’язків співробітники сектору криміналістичного забезпечення здійснено 495 оглядів місць пригод. Все це були події кримінального характеру. А з початку повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію України спеціалісти-криміналісти також здійснюють збір доказів воєнних злочинів рф. 


«Один із найтрагічніших для нашого міста випадків, коли ворожий безпілотник влучив в місцеву школу. Коли я їхав на виклик, то не хотілося вірити, що в результаті удару загинули люди. Але, на жаль, ця подія мала трагічні наслідки для чотирьох освітян. Дуже важко морально фіксувати такі злочини, але, незважаючи на це, доводиться тримати себе в руках та зберігати холодний розум, аби провести якісний збір доказів злочинів окупантів” — зазначає Олександр. 


Правоохоронець впевнений, що кожна професія важлива. І якщо кожен з нас буде виконувати свої обов'язки якісно та доброчесно, то наша країна буде рухатись тільки вперед та впевнено до Перемоги!


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux