Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Сумщині ще двоє пенсіонерів потрапили у пастку шахраїв
Опубліковано 02 травня 2019 року о 10:09

У першому випадку літня жінка «порятувала» від кримінальної відповідальності свого племінника, у другому – пенсіонер «поміняв» старі банкноти на нові купюри. В загальному підсумку аферисти збагатились майже на 18 тисяч гривен.

Учора, близько третьої ночі до працівників Сумського відділу поліції звернулась 77-річна жінка з заявою про шахрайство. Вона розповіла: буквально двадцять хвилин тому їй зателефонував чоловік, який назвався працівником поліції. Він повідомив, що її племінник потрапив у ДТП і спричинив каліцтво випадковій людині. І тепер, аби родич міг уникнути відповідальності за скоєне, необхідні гроші на лікування потерпілого. Стурбована та перелякана стара жінка, перебуваючи під впливом «новини», відразу вийняла всі наявні у неї гроші, а це близько шести тисяч гривень, і передала з рук в руки невідомому чоловіку, що назвався кур‘єром. І тільки тоді, коли той пішов, вона отямилась, і тут же подзвонила справжнім поліцейським.

Учора, близько першої опівдні, став жертвою шахрая-«соцпрацівника» 81-річний житель Липоводолинського району. Чоловік, повіривши розповіді незнайомця про так звану «грошову реформу», поміняв у того 12 тисяч гривен. І в результаті залишився без своїх заощаджень.

Наразі за обома випадками працівники поліції відкрили кримінальні провадження за ознаками ст. 190 КК України «Шахрайство», та ведуть пошуки аферистів.

І вкотре звертаються до всіх громадян з засторогою бути уважними та обачними під час спілкування з незнайомцями, тим більше коли мова йде про гроші. Пам‘ятайте: якщо вам зателефонували з поліції і запропонували «вирішити» питання про не притягнення до кримінальної відповідальності когось з родичів – негайно кладіть слухавку. Затим наберіть номер «гарячої» лінії «102», і розкажіть про дзвінок. Там же ви можете уточнити інформацію стосовно того, чи й справді вашого родича затримано за вчинення злочину.

Не вірте тим, хто, назвавшись працівником Пенсійного фонду чи іншої установи, розповідає вам про скору грошову реформу. Шахраї можуть настоювати, що задля найшвидшого обміну вашої готівки старого зразка на нові банкноти, їм необхідно переписати номери та номінали купюр, що зберігаються у вас вдома. Якщо ви повірите таким людям, і довірите їм в руки свої заощадження, будьте певні:  у схованці, де ви зберігаєте свої статки, або вже порожньо, або гроші підмінені різаним папером. У крайньому випадку – ви отримаєте на руки сувенірні папірці. Тож, коли до вас завітали такі «гості» - негайно набирайте «102» або телефонуйте своєму дільничному інспектору поліції!

Ви маєте знати: грошова реформа в Україні не проводиться, і у найближчий час не планується. Гроші, що зараз перебувають в обігу, не підлягають заміні на нові! Про такі загальнодержавні події вас попередять заздалегідь через засоби масової інформації: радіо, телебачення, газети, Інтернет тощо.

Коли ви самі вдома, в жодному разі не впускайте до свого подвір’я, квартири чи будинку чужих та незнайомих людей. Під приводом збору харчової або грошової допомоги, попити води, купити пір’я чи навіть переповити дитя, зловмисники можуть зайти до вас додому, і, відволікши увагу, обікрасти. Подібні випадки  фіксуються в основному в сільській місцевості, тому вам при спілкуванні з чужинцями потрібно бути максимально уважними і обережними.

Але якщо вже так склались обставини, і ви стали жертвою  злочину, - негайно телефонуйте до найближчого відділку поліції  за номером «102»  (з мобільного безкоштовно).  Чим скоріше ви повідомите про злочин, тим більше шансів затримати зловмисника «гарячим» слідом і повернути вам втрачені майно та цінності. Запам’ятайте: не звертаючись до поліції, ви породжуєте у злочинця відчуття безкарності і заохочуєте його до вчинення нових злочинів!

Тож будьте розсудливими  та обережними у спілкуванні  з чужими та незнайомими людьми! Дотримуйтесь цих правил,  і вам не доведеться стати жертвою шахрайства!

Відділ комунікації поліції Сумської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux