Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кожна дрібниця на місці події може бути вагомим доказом злочину – поліцейський Сумщини Дмитро Лук’яненко
Опубліковано 12 жовтня 2023 року о 17:56

Від роботи спеціалістів-криміналістів залежить не лише хід досудового розслідування, а й винесення справедливого вироку злочинцю. При фіксації доказів кримінального правопорушення важливо не пропустити жодної деталі, особливо коли мова йде про воєнні злочини окупантів.

Начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління Головного управління Національної поліції в Сумській області Дмитро Лук’яненко розповідає, що кожне місце злочину по своєму унікальне, так як і не буває ідентичних відбитків пальців. Тому для роботи у цій сфері кожен спеціаліст повинен бути уважним та скурпульозним до деталей, мати аналітичний склад розуму та логічне мислення, аби відокремити істину від фальшу.

Кожного дня, разом зі слідчими, криміналісти виявляють та фіксують різноманітні події кримінального характеру, а з початку повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію України на їх плечі лягло й таке надважливе завдання як збір доказів воєнних злочинів рф. При цьому умови, в яких доводиться працювати правоохоронцям, не легкі, масштаби руйнувань завжди вражають, а також залишається ймовірність повторних обстрілів, особливо на прикордонні.


«Найважче, для мене особисто, це документування злочинів, від яких загинули діти. І хоча кожен такий випадок залишає шрам на серці, у нашому колективі не прийнято падати духом. Ми абстрагуємось від людських емоцій та дивимось на це лише через призму професії, адже від того на скільки правильно ти збереш слідову картину, залежить чи буде покараний винний», - зазначає Дмитро.

Для спеціалістів-криміналістів дуже важливо володіти навичками користування сучасним криміналістичним обладнанням. Тому не рідше одного разу на рік вони вдосконалюють свої знання на спеціальних курсах і тренінгах. Наприклад з початком війни виникла необхідність документування злочинів за допомогою квадрокоптерів, тож криміналісти швидко оволоділи і цими вміннями. Також вони мають у оснащенні мобільну ДНК-лабораторію, завдяки якій відбувається ідентифікація тіл загиблих, яких неможливо впізнати.

Деякі аспекти своєї роботи Дмитро не може озвучувати, проте каже про головне – якою б важкою не здавалась робота, він завжди знаходить свій затишок вдома поруч з дружиною та двома доньками. І це те, заради чого усі ми невпинно рухаємось до Перемоги.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux