Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Корпус оперативно-раптової дії. Їх поклик – служити і захищати
Опубліковано 19 червня 2021 року о 11:19

Бійці цього підрозділу там, де небезпека, де потрібна рішучість і сталева витримка. Там,  де кожен крок – це ризик для життя. Вони – це міць поліції у відновленні правопорядку. Вони навчені пройти крізь вогонь, воду, подолати висоту, озброєний опір злочинців, діяти разом, злагоджено, і з мінімумом втрат.  Їх обов’язок – протистояння озброєним злочинцям, затримання диверсантів та звільнення заручників. Їх поклик – служити та захищати.

КОРД – це новий, єдиний і універсальний підрозділ поліції особливого призначення Національної поліції України, в основу діяльності якого покладаються принципи служіння та захисту громадян України.

12 березня 2015 року міністр МВС Арсен Аваков у своєму звіті «100 днів діяльності Уряду: шлях до стабілізації» повідомив, що на базі батальйонів особливого призначення та спецпідрозділів МВС буде створено єдиний підрозділ спеціального призначення і дістане він назву КОРД (Корпус оперативно-раптової дії). А 13 березня 2015 року керівництвом держави, відповідно до Угоди між Урядом США та Кабінетом Міністрів України про допомогу у галузі правоохоронної діяльності від 13 березня 2015 року, був затверджений План спільних дій по створенню підрозділів особливого призначення, а саме «Корпус оперативно-раптової дії».

У вересні 2016 року перші 23 бійця групи «А» управління КОРД ГУНП в Сумській області, пройшовши жорсткий відбір та двомісячний курс підготовки, приступили до виконання своїх обов'язків.

Підрозділи КОРД мають такі спеціальні завдання та функції:

 -здійснення спеціальних операцій із захоплення небезпечних злочинців;

-звільнення заручників;

-надання силової підтримки іншим підрозділам поліції, в тому числі й під час оперативно-розшукових та слідчих дій;

-участь в антитерористичних операціях під керівництвом Антитерористичного центру СБУ;

-вивчення та систематизація вітчизняного й закордонного досвіду у сфері протидії злочинності.

Під час проведення спеціальних заходів підрозділ КОРД надає кваліфіковану, спеціалізовану підтримку підрозділам апарату поліції, територіальним органам поліції у разі виникнення ситуацій, пов’язаних з високим ступенем ризику, вирішення яких виходить за межі компетенції, можливості та вміння інших органів (підрозділів поліції). До ситуацій, пов’язаних з високим ступенем ризику відносяться ситуації, під час яких існує висока ймовірність застосування вогнепальної зброї чи вибухових речовин з боку особи, злочинні дії якої припиняються, або щодо якої здійснюються відповідні заходи. 

«Співробітники підрозділу активно приймають участь у спортивних змаганнях різного рівня та специфіки, - говорить начальник управління  КОРД ГУНП в Сумській області  Володимир Варава. - За період існування підрозділу неодноразово, у складі команди або особисто, як представників ГУНП в Сумській області, брали активну участь та ставали переможцями та призером міжнародних, всеукраїнських, обласних міжвідомчих змагань, комплексних змагань з поліатлону, відкритих турнірів: з практичної стрільби, триатлону, легкої атлетики та комплексних прикладних видів спорту, тим самим підвищуючи авторитет поліції. Так, в 2017 році сумські КОРДівці стали переможцями у змаганнях Race Nation (Гонка Нації), у міжнародних змаганнях «KORD СHALLENGE» в 2017 та 2019 роках посіли перше місце, а в 2018 році вибороли друге!».

Не залишаються спецпризначенці і осторонь від проблем хворих діток. Вони неодноразово здавали кров та її компоненти для відділення онкогематології обласної дитячої клінічної лікарні. І у свою п’яту річницю службової діяльності теж завітали до Сумського обласного центру крові.

КОРД в Україні сьогодні став свого роду потужною зброєю проти угрупувань та злочинців. Бійців задіюють для реалізації оперативних комбінацій, особливо небезпечних завдань. У злагодженому тандемі з іншими оперативними підрозділами поліції ними знешкоджено немало злочинців.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux