Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Сумах поліція та медики навчали надавати першу медичну допомогу постраждалим в ДТП
Опубліковано 05 квітня 2019 року о 15:15

Захід був організований в рамках проведення  всеукраїнської акції « Я можу тобі допомогти» . Першими взяли в ньому участь учні та викладачі Сумського вищого профтехучилища будівництва і дизайну, яким  працівники сектору ювенальної превенції та медики розповіли про надання першої медичної допомоги постраждалим у дорожньо-транспортних пригодах та у разі виникнення надзвичайних станів.

Сьогодні на запрошення працівників сектору ювенальної превенції до Сумського відділу поліції завітали  учні  училища, аби ознайомитися з азами надання домедичної допомоги постраждалим у разі надзвичайних станів та з метою підтримки безпеки життєдіяльності.

Такі заходи відбуваються в рамках спільного проекту Управління ювенальної превенції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України та міжнародного благодійного фонду «Допомога постраждалим внаслідок ДТП».

 «Навчаємо учнів проводити серцево-легеневу реанімацію, надавати допомогу при втраті свідомості, зупиняти критичні кровотечі, звільняти дихальні шляхи від сторонніх предметів, допомагати при опіках та укусах отруйних змій і комах, - розповідає  лікар психофізіолог центру медичної безпеки дорожнього руху Валерій Жбанов. - Також незабаром розпочнеться купальний сезон, тож навчаємо надавати допомогу і при утопленнях».

Його підтримує і начальник відділу ювенальної превенції поліції області Сергій Тарасенко: «Ази першої домедичної допомоги варто знати всім, адже саме до приїзду медиків часто спливає дорогоцінний час, коли можна врятувати життя чи не допустити погіршення стану. Надавати таку допомогу можуть усі, хто пройшли спеціальне навчання та здатні допомогти до приїзду медиків. Проте треба пам’ятати, у  цей момент і про особисту безпеку – це надзвичайно важливо для людини, яка надає першу допомогу. Допоможи іншому, але не нашкодь і собі. Саме цьому сьогодні разом з фахівцем з медицини ми навчаємо молодь».

За словами організаторів тренінгу, варто надавати першу допомогу лише тоді, коли ви почуваєтесь упевнено і знаєте, що можете це зробити. Перш за все – ніяких імпровізацій. Можна працювати лише з тим, що знаєш напевне, і не придумувати нічого свого. Навіть найдосвідченіші спеціалісти можуть  «застигнути» від стресу, ризикуючи наробити помилок у критичній ситуації. Тож краще спробувати опанувати себе, ніж ризикувати чиїмось життям.

Працівники поліції наголошують, що правильна оцінка ситуації допоможе також зрозуміти, яких дій вона потребує. Наприклад, під час автокатастрофи можуть бути декілька сценаріїв поведінки з потерпілими до приїзду швидкої. Людину не можна самостійно діставати з машини – тільки якщо автівка палає або людина не дихає і їй потрібна термінова реанімація. Тільки тоді можна обережно зафіксувати голову та в одній площині з усім тілом спробувати перенести на ноші, адже в людини може бути ушкоджений хребет чи спинний мозок. Якщо ж людина притомна і їй нічого не загрожує, варто просто говорити з нею та заспокоювати.

Говорячи про власну безпеку, медик Валерій Жбанов порадив подбати про наявність хоча б двох речей у кишені – латексних рукавичок та клапан-маски для серцево-легеневої реанімації, або ж хоча б носової хустинки. Комплект із цих предметів обійдеться зовсім недорого, і в кишені вони займуть небагато місця, проте дійсно допоможуть у рятуванні чийогось життя.

Головне – знати, що робити в критичній ситуації. Краще знати і ніколи не скористатися, ніж не змогти врятувати. Подібні навчальні заходи поліцейські та медики будуть проводити на постійній основі.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux