Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Представники Асоціації саперів України провели навчання з поліцейськими міста Суми
Опубліковано 17 жовтня 2022 року о 14:47

Вибухова зброя може поранити і вбити за допомогою трьох ефектів: вибуху, вогню і уламків. Як захистити своє життя і життя близьких у разі вибухової небезпеки? Про це сьогодні розповідали працівникам поліції в Сумах фахівці з Асоціації саперів України Сергій Чуткий та Антон Березан.


Зустріч представників Асоціації саперів України зі співробітниками поліції була організована за сприяння старшого інспектора з особливих доручень Управління дотримання прав людини Національної поліції України Євгена Євтєєва.


Щодня працівникам поліції доводиться стикатися з небезпекою, і, доволі часто в нинішніх реаліях, з вибухонебезпечними предметами, загрозами обстрілів тощо. Тож на сьогоднішньому тренінгу поліцейських навчали, як захистити своє життя та життя оточуючих у разі загрози вибухів.


Отже, вибух, вогонь, уламки. Три основні ефекти, від яких найчастіше травмуються і гинуть люди. А тому, існують заходи безпеки, які люди повинні вжити, щоб зменшити ризик заподіяння шкоди вдома чи на робочому місці. Для цього треба прибрати або накрити предмети, що б’ються, закрити вікна (мішки з піском, картон, важкі штори, стрічка, дошки, матраси тощо).


Слід пам’ятати, що спеціальні укриття – найбезпечніше місце, де ви можете опинитися під час нападу. Завжди знайте і найбезпечніше місце в своєму будинку. Підвали можуть забезпечити найбільший захист. Уникайте перебування на верхніх поверхах будівлі, уникайте приміщень з вікнами. Пам’ятайте, що кімнати з принаймні двома стінами між ними та зовнішніми стінами будівлі забезпечують кращий захист під час вибухів поряд.


Не забувайте, що у вашому укритті повинен зберігатися аварійний запас продуктів, води, одяг, а ще медикаменти, ліхтарики, засоби пожежогасіння, предмети особистої гігієни, важливі власні документи, відра, лопати, інструменти.


При перших ознаках нападу, при авіаційному чи артилерійському ударах необхідно негайно бігти в укриття, або ж, якщо це не можливо, відійти від вікон, впасти на підлогу, землю, обличчям до низу, закрити голову руками, закрити очі, спробувати опанувати себе, дихати спокійно.


Якщо ви перебуваєте на відкритій місцевості, коли відбувається напад, знайдіть укриття поряд. Це можуть бути стіни, дорожні бордюри, канави, ями в ґрунті, міцні стовбури дерев. Коли трапляється напад, а ви ведете транспортний засіб, негайно зупиніться на узбіччі, вимкніть двигун, вийдіть з транспорту, впадіть на землю, прийміть безпечне положення. Якщо поряд є краще укриття – оцініть обстановку і по можливості швидко перемістіться туди.


У випадку виявлення будь-де боєприпасів армійського зразка, що не вибухнули, різного роду мін, будь-яких незнайомих предметів, що навіть віддалено можуть нагадувати вибухонебезпечні – ні в якому разі не підходьте

до них, не торкайтеся, не досліджуйте. Правильно буде, коли ви обережно відійдете на безпечну відстань або за надійне укриття та повідомите про знахідку ДСНС за телефонним номером 101, або поліцію за цілодобовим телефонним номером 102.


Якщо знахідка й справді може бути вибухонебезпечною, її знешкодять і знищать сапери.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux