Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Очільник поліції Сумщини розповів слухачам Українського радіо Суми про боротьбу з шахрайствами
Опубліковано 16 листопада 2023 року о 16:17

У радіоефірі начальник Головного управління Національної поліції в Сумській області Петро Токар поінформував населення про стан протидії шахрайствам та надав людям практичні поради, які допоможуть вберегтись від зловмисників. А також поділився своїм досвідом спілкування з телефонними шахраями.


Незважаючи на широку інформаційну кампанію Нацполіції, мають місце випадки коли довірливі громадяни стають жертвами аферистів. На це впливає фактор несподіванки та фактор страху втратити кошти, тож під психологічним тиском особи розголошують свої конфіденційні дані, що дає можливість зловмисникам з легкістю заволодіти чужими грошима.


«Ми задокументували 3 організовані групи, які вчинили 42 шахрайства та декілька зловмисників, які діяли поодиноко. Як приклад, одна жінка ошукала більше 150 осіб по всій території України. На сьогоднішній день, за нашими підрахунками, з початку року наші громадяни втратили близько 50 млн грн, відшкодувати, на жаль, вдалось лише 8 млн грн», – зауважив Петро Токар.


Найпоширенішими схемами залишаються дзвінки від служби безпеки банку, фішингові посилання на торгових платформах, отримання допомоги та он-лайн заробіток. Поліція продовжує інформування населення про те, як вберегтись від зловмисників у особистих бесідах, смс-розсилках, буклетах.


Також, очільник поліції розповів і про свій досвід спілкування з шахраями: «За моєї пам’яті, мені телефонували чотири або п’ять разів. У одному випадку представились працівниками служби безпеки банку, але не говорять з якого саме. Співрозмовник запевнив, що з моєї картки намагаються зняти кошти у сумі 2400 грн, що мене насторожило, бо я знав, що на моєму рахунку не було коштів. Вони запропонували заблокувати транзакцію, у разі якщо я надам відомості про картку. У розмові я назвав банк, що вони одразу зловили і відправили мені смс-повідомлення, яке візуально повністю відповідає тому, що присилає банк, але є відмінність – це номер з якого його надіслали. І одразу ж набирають та знову говорять, що вже намагаються зняти 24 000 грн. І можливо інша людина б повірила у це, але у мене були нулі на картці, тому я зрозумів, що це шахраї».


Саме тому фінансова грамотність наразі є дуже актуальна, це важливі навички, які допоможуть управляти своїми статками, розуміти конфіденційність даних та інформацію, яку не можна розголошувати, що у подальшому вбереже ваші заощадження від шахраїв.


Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux