Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
За добу до поліції Шостки звернулися троє постраждалих від шахрайства в Інтернеті
Опубліковано 25 травня 2021 року о 16:56

Двоє з них – одурені покупці, які зробили передоплату за замовлений у всесвітній мережі товар. Ще одна користувачка Інтернету намагалася продати взуття, проте була ошукана за допомогою шахрайської копії відомого Інтернет – ресурсу.

До поліції Шостки з заявою про шахрайство звернувся 51-річний місцевий житель. Чоловік розповів, що на відомій Інтернет - платформі знайшов оголошення про продаж гальмівних колодок для автомобіля. Він перейшов на сайт продавця та зателефонував за вказаним там контактним номером телефону.

«Представник фірми» запропонував йому сплатити за товар одним з трьох способів: безпосередньо у приміщенні їх магазину в Запоріжжі, «накладеним платежем» через логістичну компанію, або ж перерахувати гроші наперед на вказаний номер банківської картки. Останній зауважив, що це «найбільш швидкий і зручний варіант з передоплатою».

Шосткинець прислухався до поради телефонного співрозмовника і перерахував «продавцю» майже півтори тисячі гривень. Після отримання грошей той перестав виходити на зв'язок.

Від злочинних дій ще однієї Інтернет - аферистки постраждала і 40-річна жителька Шостки. Жінка хотіла придбати через відомий сайт оголошень вживане крісло – «кокон». Зв’язалася з автором об’яви, і, за її умовами, перерахувала 1 800 гривень передоплати. Проте шахрайка намагалася отримати більше, тож надіслала жінці смс-повідомлення, що грошей вона  нібито не отримала, і додала, що для повернення коштів на рахунок з нею зв’яжеться представник банку. Незабаром і справді зателефонував невідомий чоловік, який назвавшись представником служби безпеки фінансовій установи, запропонував жительці Шостки підійти до найближчого банкомату та через особистий кабінет провести ряд операцій. За словами «банкіра», у цьому випадку їй повернуть перераховані кошти.

Запідозривши обман, жінка зателефонувала на «гарячу лінію» свого банку та дізналася від оператора, що гроші з її рахунку були успішно переведені на вказану нею банківську картку.

Ще однією жертвою Інтернет – шахраїв стала 36-річна жителька райцентру. Вона намагалася продати через сайт оголошень черевики, розмістивши там відповідну пропозицію. За якийсь час у месенджер жінка отримала повідомлення від потенційного покупця. Клієнтка пропонувала провести угоду через послугу сайту «доставка», надіславши їй посилання. Заявниця погодилась і перейшла за ним на сторінку, дуже схожу на оригінальну, та ввела там данні своєї банківської картки: номер, строк дії та cvv-код зі звороту. Підтвердила вона операцію ще й вказавши код з банківського смс – повідомлення.

Згодом, зайшовши на свою фінансову сторінку в Інтернеті, шосткинка жахнулася: з її «кредитки» невідомі встигли перерахувати кількома платежами 11 500 гривень на сплату Інтернет – ігор.

За всіма фактами у поліції відкрили кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, в рамках яких встановлюються особи аферистів.

Правоохоронці звертаються до громадян з проханням користуватися виключно перевіреними Інтернет - ресурсами і не переходити за невідомими посиланнями. Крім того, не робіть передоплату за замовлений в Інтернеті товар, а розраховуйтесь за нього виключно під час його отримання в логістичній компанії, попередньо перевіривши вміст посилки. Будьте обачні з незнайомими, які продають  - купують товари через Інтернет. 

Відділ комунікації поліції Сумської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux