Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція розшукує шахрая, який під виглядом «агента з працевлаштування» обдурив жительку Шостки
Опубліковано 20 грудня 2019 року о 13:17

Жінка знайшла пропозицію стосовно працевлаштування за кордоном в одній з груп мобільного додатку. Зв‘язалась з автором оголошення та авансом перерахувала гроші за послугу. В результаті такої довірливості залишилась і без грошей, і без обіцяної візи.

В поліцію з заявою про шахрайство звернулась 57-річна жителька Шостки. Вона розповіла, що, намагаючись оформити закордонну візу, звернулась до групи в мобільному додатку, де серед учасників був агент з працевлаштування за кордоном. Зв’язавшись з ним через Інтернет та обговоривши умови, вона перерахувала на вказаний ним номер банківської картки 2000 гривень передоплати - за посередницькі послуги по оформленню необхідних документів. Чоловік, у свою чергу, пообіцяв оформити їх у найкоротші строки.

Зв’язавшись з посередником через місяць, жінка почула від нього, що її документи знаходяться в обробці, але через великий наплив бажаючих у посольстві оформлення документів затягується. Наступного разу вона зателефонувала за кілька тижнів, і, почувши таку саму відповідь, попросила «добродія» повернути кошти. Той пообіцяв, але своїх грошей вона так і не отримала, а агент перестав виходити на зв'язок.

В поліції за даним фактом відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», в рамках якого ведуться пошуки афериста.

Правоохоронці дають кілька порад, як не потрапити «на гачок» шахраїв, які пропонують роботу за кордоном:

- не варто спокушатися захмарними заробітками. Якщо вам пропонують великі гроші за роботу, якою ви ніколи не займалися, — це очевидне шахрайство;

- не варто їхати на роботу невідомо куди. Якщо посередник говорить, що робота легальна, але пропонує виїзд за туристичною візою, без оформлення дозволу на роботу, значить,  про легальність він бреше;

- ніколи не платіть за працевлаштування посередникам наперед. Серйозні посередницькі фірми отримують плату за свої послуги із виплаченої вам зарплатні. Ті, що просять оплатити послуги авансом, часто зникають разом із грошима;

- обманюють не тільки посередники, а й закордонні роботодавці. Тому подбайте про офіційно оформлений контракт або наявність хоча б неформальної розписки, де будуть описані основні умови договору. Також важливо не допускати затримки виплати зарплатні і не працювати без оплати, сподіваючись, що заплатять потім.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux