Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція розшукує аферистів, які обдурили чотирьох жителів Сумщини
Опубліковано 24 липня 2020 року о 15:47

Троє громадян стали жертвами телефонних шахраїв, ще одна жінка натрапила на продавця «віртуального товару». Загальна сума втрачених громадянами коштів склала більше  110 тисяч гривень.

Вчора до поліції звернувся 71-річний сумчанин з заявою про шахрайство. До чоловіка подзвонила незнайома жінка, яка повідомила, що його син потрапив у ДТП, отримав перелам хребта і нині перебуває в лікарні, де його терміново готують до операції. За словами незнайомки, для успішного лікування необхідно придбати  дорогі ліки та витратні елементи медичного обладнання. А  тому чоловіку необхідно терміново, просто зараз, зібрати всі наявні у нього кошти і передати їх до лікарні. В результаті перемовин літній чоловік віддав «кур‘єру» більше 60 тисяч гривень готівки.

Подібним же чином, намагаючись оплатити родичам медичну допомогу, втрапили у шахрайські пастки 75-річний  житель Кролевця та 79-річна  пенсіонерка з Путивльщини.  Перший переказав на чужий рахунок 17 тисяч, друга віддала посильному 20 тисяч гривень.

Окрім того, учора жертвою інтернет-шахрая стала 49-річна мешканка одного з сіл Серединобудського району. У намаганні придбати холодильне устаткування, вона знайшла на одній з інтернет-платформ  відповідне оголошення, домовилася з продавцем і авансом оплатила вартість свого замовлення. Однак, ледве отримавши гроші, автор оголошення відразу видалив об‘яву та обірвав зв‘язок, змінивши у своєму телефоні сім-картку.

За всіма цими фактами в поліції відкрили кримінальні провадження та розпочали пошуки аферистів.

Правоохоронці знову нагадують громадянам про елементарні правила обережності під час спілкування з незнайомими телефонними співрозмовниками та авторами інтернет-оголошень.

По-перше, ніколи не слід настільки безоглядно довіряти незнайомцям. Ким би не назвався ваш телефонний співрозмовник – поліцейським, лікарем, працівником банку чи ще кимось, - це не означає, що він і є той, ким представляється. А якщо мова заходить про гроші, які нібито потрібно негайно переказати чи передати через треті руки для начебто родичів – не вірте, так діють тільки шахраї. Вам слід одразу перервати контакт і покласти слухавку.  Аферисти чудові інтуїтивні психологи, здатні годинами тримати жертву на зв‘язку, не даючи зібратися з думками й тверезо обдумати  ситуацію. Однак якщо контакт перервано, і людина «виринула» з-під їх впливу, то зростає вірогідність уникнути пастки шахрая і  зберегти гроші.

Друге, що слід знати громадянам, так це те, що справжні працівники поліції, банків та лікарень ніколи не будуть вирішувати подібні «питання»  по телефону, і тим більше - вимагати гроші. Якщо виникає потреба у вирішенні якого питання, то максимум вас запросять  підійти за певною адресою, і лише у вашій особистій присутності викладуть суть справи.

Третє – про кожен випадок, коли незнайомі чи малознайомі співбесідники намагаються в той чи інший спосіб дістатися ваших заощаджень, слід повідомляти в поліцію.

Окрім того, правоохоронці застерігають громадян від оплати замовленого через Інтернет товару  авансом. Навіть фотографія накладної про відправку товара не є гарантією того, що ви отримаєте свою покупку. Тож користуйтеся послугою «накладний платіж» - це дасть вам змогу не тільки сплатити гроші за фактом отримання замовлення, а й перевірити його технічний стан, і в разі виявлення недоліків – відмовитися від покупки.

Тож будьте уважні та обачні, і тоді вам не доведеться бути жертвою злочину.

Відділ комунікації поліції Сумської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux