Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Сумщині поліція та підлітки обʼєднують зусилля проти булінгу
Опубліковано 21 лютого 2019 року о 18:26

«Стоп булінг!» - саме під таким гаслом сьогодні в конгрес-центрі відбулася зустріч працівників поліції та учнів старших класів Сумської загальноосвітньої школи №6. Правоохоронці та підлітки обговорили проблему булінгу, розглянути механізм його дії  та напрацювали спільні методи боротьби з цим негативним явищем у молодіжному середовищі.

Працівники ювенальної поліції та співробітники відділу психологічного забезпечення УКЗ ГУНП  області розробили перспективну, розраховану на тривалий час, програму зустрічей і занять з підлітками, аби пояснити  шкільній молоді суть такого явища, як булінг.

«Сьогодні в нашій державі проблема булінгу набирає все більшої актуальності, - говорить Сергій Тарасенко, начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП області. – І хоча на теренах нашої області жодного такого випадку в цьому році зареєстровано не було, все ж таки ми не припиняємо  профілактичних та просвітницьких заходів, направлених на упередження подібних випадків. Більш того, ми вирішили  так би мовити іноваційно підійти до вирішення цієї проблеми. І разом з нашими психологами в доступній для юнацтва формі розповісти їм про всю небезпеку, що несе в собі булінг, та охопити такими бесідами якнайбільшу кількість начальних закладів спочатку обласного центру, а потім, при наявності  позитивних результатів – і на території області».

Першими до участі в обговоренні цієї проблеми були запрошені учні старших класів Сумської загальноосвітньої школи №6.  Під час вступної лекції підлітків ознайомили з новітніми змінами в чинному законодавстві з приводу боротьби з булінгом,  та відповідальністю, передбаченою за це правопорушення. Потім в тренінгових заняттях з фахівціями-психологами молоді люди більш детально та наочно розглянути механізм виникнення явища цькування саме у шкільному середовищі, та способи його уникнення.

«Сьогодні ми дізнались, що є два види булінгу – кібер-булінг та мобінг, говорить Капоріна Катя, учениця 8-Б класу, -   в першому випадку це цькування через Інтернет, у другому – цькування групою однієї людини. Тема, на мою думку, дуже важлива, особливо зараз. І хоча подібних випадків не так вже й багато, але вони є, і ми маємо знати, як і з чого виникає булінг, і до яких наслідків може призвести. Адже навіть невеликий конфлікт чи сварка серед однокласників, а подібне ми переживаємо досить часто, може мати такий розвиток, що призведе саме  до цькування кількома особами однієї людини».

Молоді люди охоче долучилися до запропонованої програми: жваво  обговорювали проблему, ділились власними думками, разом з тренерами напрацьовували шляхи виходу з конфліктної ситуації та як правильно використовувати власні сильні сторони, аби запобігти бути жертвою цькування та переслідування, і в разі необхідності припинити конфлікт серед інших.

«Сьогодні ми проводимо перше, пілотне заняття з підлітками на тему самореалізації та запобігання булінгу, - говорить психолог Сумського відділу поліції Тетяна Річкаль. -  І вже з перших хвилин стає зрозумілим, що підлітки  самі зацікавлені в тому, щоб ані в їхньому класі, ані в школі загалом такого ганебного явища не виникало. Ми детально опрацювали шляхи вирішення конфліктних ситуацій, коли й за яких умов може виникнути цькування та переслідування, коли й за яких випадків слід шукати допомоги у батьків або у педагогів, та коли слід відразу звертатися до працівників поліції. Сподіваюсь, наші заняття допоможуть  молодим людям в критичній ситуації, і вони зможуть успішно скористатися набутими сьогодні знаннями, коли виникне така необхідність».

Після тренінгу, збираючись додому, школярі жваво обговорювали тренінгові заняття. Говорять: було не тільки  весело, але й надзвичайно цікаво та інформативно.

Працівники поліції  також задоволені перебігом занять, і вже готуються до наступних зустрічей з учнівськими колективами навчальних закладів нашого міста.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux