Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Інтернет-шахрайство – як не втрапити у пастку аферистів
Опубліковано 21 грудня 2020 року о 14:38

Працівники поліції попереджають: намагаючись придбати через Всесвітню мережу потрібну річ, громадяни ризикують натрапити на продавців неіснуючого товару. В таких випадках покупець завжди лишається і без грошей, і без покупки. Правоохоронці подають кілька порад, як уникнути подібної ситуації.

Днями до працівників поліції звернувся 52-річний житель Шосткинщини. Чоловік розповів, що на одному з інтернет-сайтів він знайшов заманливу пропозицію щодо придбання не нової іномарки. Ціна чоловіка цілком влаштувала. Він зв‘язався з продавцем і узгодив умови оплати та транспортування покупки. Щоправда, той факт, що продавець наполягав на попередньому переказі коштів начебто на переоформлення документів та частковій передоплаті за саму машину, чоловіка не насторожив. Відтак, кількома переказами він переслав на продиктований йому рахунок кошти на загальну суму більше 140 тисяч гривень. Що стосується самого продавця, то, ледве отримавши гроші, він «класично»  зник, змінивши сім-картку у своєму телефоні.

Наразі працівники поліції розшукують зловмисника, аби повернути ошуканому чоловіку його кошти. І подають кілька порад жителям регіону, як уникнути подібної ситуації:

- Користуйтеся виключно перевіреними веб-сайтами. Солідні інтернет-магазини та інтернет-аукціони мають свою службу безпеки, і страхують кожну угоду, аби виключити випадки шахрайства. Це дещо збільшує суму покупки, проте клієнт має можливість відшкодувати завдані недобросовісним партнером збитки.

- Найперша ознака «липового» оголошення – занадто низька ціна на запропонований товар. Це значить, що продавець взагалі його немає, а виставлене оголошення – просто пастка для першої-ліпшої людини, що погодиться на стовідсотковий аванс.

- Тож, якщо в розмові продавець наполягає на повній передоплаті – це також привід насторожитися. Вас явно хочуть ошукати. Адже немає жодної гарантії в тому, що вже оплачений товар знайде свого адресата. У кращому разі вас будуть «годувати» обіцянками надіслати покупку найближчими днями, у гіршому – ваш абонент буде «поза зоною досяжності».

- Користуйтеся послугою «накладний платіж». Це дозволить отримати товар, оглянути і оцінити його технічний стан, і лише потім або оплатити покупку, або ж повернути її продавцю. Таким чином ви збережете ваші статки і не порушите інтересів свого партнера.

- Якщо мова заходить за купівлю автівки, то про таку угоду краще домовлятися віч-на-віч, попередньо переконавшись не тільки у наявності та справності машини, а й в тому, що вона дійсно належить  продавцю. Для цього можна скористатися послугами відповідних центрів надання адміністративних послуг МВС України.

Пам‘ятайте: купуючи «кота в мішку», ви ризикуєте не тільки залишитися без товару, але й без грошей. Тож будьте уважні та обачні, і вам не доведеться бути жертвою інтернет-аферистів.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux